Friday, 24 August 2012

Happy Eid..(!)

Assalamualaikum...


Hai...Happy Hari Raya to all Muslims... opps! terlambat wish laa..seronoknya dapat cuti selama 1 minggu kat rumah..cikgu selalu pesan...

'Raya tu raya jugak tpi jangan lupa ulangkaji untuk trial ni'

Aku x pernah lupe kate2 cikgu tuh..Aku ade juga laa revision kat uma, buat ulangkaji sikit2 + siapkn homework cikgu...cerita tv pon best2..seronok bila rumah ni riuh rendah ngan siblings and sedare mara...tuh laa hari yang paling ak suke pada hari raya.. bile family semua berkumpul..rasa indahnya hidup ini...tpi keindahan itu pergi bila semua dah nak balik semula untuk bekerja, belajar..hmm,,sedeyh..tpi itulaa lumrah kehidupan.. doakan kejayaan ku untuk trial ni okey... :)

from left: my sister, me and my sister..

She is Intan. .my gossip girl

This is my Mum and Dad..Masing-masing pakai jubah like me..!

from left: Kak Sal, Along, Farez, n Fahmi..
Tige2 tu my brothers..

This all my cousin..they stay at Perak..

Saturday, 4 August 2012

Info Ramadan 2

Assalamualaikum..


Hei lagy blogger...
ak baru teringat lagy satu ni...
kwn ak tanye..

"Ustaz, boleh tak kalo kita ikut imam bace Al-Fatihah?"


Kate Ustaz..


"x boleh, x sah nnty sembahyang kita.. seeloknya kite kene dengar imam abis Al-Fatihah..kemudian baru kita baca sendiri..sebab biasanya imam ada gat die berhenti kejap sebelum nak baca Surah"


kawan ak tnye lagy... 

"Abis tuh ustaz,,ade yang imam x ade gat pon sebelum bace surah..nnty tertinggallaa kitorang nak bace Surah"

kate Ustaz..


"Tak ape...awk bace je Al-Fatihah sbb bacaan Al-fatihah adalah paling utama..yang surah tuh tertinggal x ape..sebb Surah tuh hanye sunat saja..tapi seeloknya kalo bole..cuba laa untuk bace surah itu kalo sempat..."

huhu
maafkan saye kalo ade kekurangan...
:) 
Selamat beramal..



Friday, 3 August 2012

Info Ramadan

Assalamualaikum..

Salam Ramadan buat blogger sekalian.. ak berharap agar Ramadan taon ni, ak dapat baraqah daripada Allah.. SPM semakin hampir,, takut laa(!!) ..huhu Bulan Ramadan ni ak nak share la sikit input yang ak dapat at sekola.. hehe.. membe ak tanya ustaz..

"Ustaz, boleh tak kita solat sunat hajat lepas witir?"

kata ustaz.. 

"boleh, x ad masalah tpi kita x dapat sunah..sebbnya solat 
sunat witir adalah penutup bagi semua solat sunat...seeloknya 
kita buatla solat hajat sebelum witir..Kalo nak buat 
dosa pon.."

Tapi an ,kalo korang nak buat solat hajat or solat taubat, tahajud atau ape2 sekali pon solat sunat lepas witir..korang boleh tido sekejap walaupon tersengguk sekali pon..sebb bila kita tido..itu pemisah bagi solat witir..
Yang lebih terbaik adalah ite buat 

 Solat Isyak >> Solat Tarawih >> Solat Hajat >> Solat Witir..

Selamat beramal... :)