Wednesday, 20 November 2013

Cuti dah Habis..

Assalamualaikum..

hmm..nak ngadu.. sem 2 dah nak start.. aku kat Matrik sampai sem 2 je.. sedih sangat cuti gua dah habis..... oh SHIT.... xtahu nak cakap kat sapa sdih aku i.. Tak ada org yg boleh tolong melainkan diri sendiri.... 
I just need to be strong and face all this...  

Matlamat aku cume 1..... "Score" ..
So.. what i need to do ...  >>  "Tabah , , "Hati Kental , , "Sabar

Even im crying.. 
it does'nt mean i am weak!
But..im strong enough to handle all this by myself...

#Byda

Tuesday, 12 November 2013

Throwback Yesterday

 Assalamualaikum..
haai... nak cerita pasal semalam... aku ke JB(Johor Bharu) naik bus Super Johor jam 7.45 pagi semalam... tujuan ke sana sebb nak pergi sekolah lama dekat KV Perdagangan nak amik sijil SPM sambil tu dpt jumpa membe2 kat sana..lama tak lepak dengan diorang... happy giler lah dapat jumpa diorang semua...hiihihi... 


Hehee..lawak la gambar ni...
with Mira, Angah and Mar

Me with Ain and Qila....
alah...lagi sorang x ad Shad!


Ini kelas dax kelas 5Pd2 dulu..
cikgu yg pakai tudung purple tu oke.... hahaa.
dia guru Bm kitorg yg suke cubit kitorg dlm kelas
sabo jelaaa..
apa2 pon rindu dengan cubitan cikgu..




Saturday, 9 November 2013

Beautiful scene ever!

Assalamualaikum...

haaii...hmm..bosan laah malam ni...
wechat kawan, whatsapp kawan..semua x balas!! 
diorang mane entah menghilang.... taktau laaa... tido kot.... heheee...bia laa depa..
cer tengok pemandangan ni.. cantik kan? aku snap mase kat KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG(kmpp) .. almaklumlaa.... tempat ak depan tingkap..so easy la for me nk amik gambar..  :)
weell... enjoy..
Ni pemandangan time waktu siang nyaa..


beautiful..







Kesan pembiasaan cahaya kot
sampai jadi macam ni



Matahari nak terbenam daah


How its look like????? hahaha..really awesome..



Sunday, 3 November 2013

peristiwa hari Raya


Assalamualaikum...
Lame tak update blog...
Haritu Hariraya kan?? so ada buat Jamuan dekat kolej... setiap kelas ade khemah and perlu dihias..
khemah kelas aku hias ala kadar je...heheee






yg baju kuning Mira
saja singgah kemah sebelah..haha





Ini sesi menghias..










ni orang utara...









Ini roomates aku..sesi bersalam salaman










Ini jamuan dah bermula..
this my classmate
















Monday, 5 August 2013

Dear my Utara's Friends


Assalamualaikum...


Saya belajar dekat Utara Malaysia, sahabat karib saya tak sama tempat dengan saya... saya dekat sana hanya sebatang kara... saya tiada sapa2 melainkan sahabat2 baru yang sudi jadi best friend saya.. saya tak memilih untuk berkawan.. cume kawan je yang memilih untuk berkawan dengan saya..  :'(  saya hanya Insan yg biasa.. tpi.. saya nk cakap Thank You kepada org2 Utara yg sudi accompany saya..  Terharu sangat* 


Ni Mira,org Kedah.. my classmate..  :)


Sebelah aku ni Achik .. dia budax second intake yg suke merendah diri..
geram aku... hehee.. dia org Penang..
Ini lah mereka, yg Mira tu org Kedah.. Syakir plak org Penang
kitorang sempat bergambar sebelum nak masuk Dewan
Ini Biha, kemana saja ak pergi.. dia mesty ada... Dia dah mcm Jay ( best friend ak time dekat
sekolah Teknik ) Thanks selalu teman Huda  :)
Ini Hanisah.. org Kedah.. comel tak gigi kami?? hehee
dia pun second intake yg suke rendah diri... haiisshh...
gerem tahu...





Vacation 1 week

Hai Assalamualaikum,

Akhirnya selepas penat belajar dapat juga cuti dri 2/8/2013 smpaaai 11/8/2013...tpi seminggu je..lepas tuh ad UPS (ujian pertengahan semester) aku tak ready lagy..tpi nak buat mcm mana?  hmmm..nasib2 .. well..  haritu ak balik dari Penang ke KL naik flight.. sorang2 tahu? hehee..  wow.. ak dah pandai berdikari.. so Impresive... everything goes well... nothing to afraid of... Syukur Alhammdulilah.. time hari sabtu tuh Mak and Kakak ak pun ad turun KL, so kitorg jalan2 lah..g sane lah sini lah.. penaat sangat ..tp best.. ak jumpa someone..hmm..kawan lame i mean.. tak sangka dapat jumpa dia..rasa mcm mimpi je... yelaah.. dah bertahun tahun ak kenal die..tp baru harini jumpe?? tak ke pelik tuh?? huhuhuhu.. 

Ni Ari

Jumpe kejap je..LoL.. pastu esoknye Ahad.. ak dah balik Segamat.. naik Bus .. petang tuh jumpe mmbe kt Segamat plak.. Happy gler dpt jmpe diorg lagy... kawan lame kann.. kitorang berbuke same2 dekat Bandar..

Tengok Chef Shira, nak beli barang2 untuk
buat kuih Raya... wow!
Diorg ni buat  lawak kan? dalam troli letak lagi bakul ..nampak sangat
kemalasan nak pegang bakul..
Hani sempat lagi nak beli T-shirt..hihih
Boros laa die ni..



Saturday, 6 July 2013

KMPP

Assalamualaikum..

Hai readers.. dah lame tak story2.. nk story tp Maleh.. saya dah smbung blaja tau kat Kolej Matrikulasi Pulau Pinang(KMPP) dah sebulan lebeh dah.. aritu masuk dri 27 Mei 2013.. tp harini ak balik kampung..dri ari Khamis aritu.. ak amik cuti Emergency because my Grandma sakit.. hmm..  :'( .. atok dah tak macam dulu... lidah atok pendek, atok xboleh berckp dah..atok kene strok..sebelah tgn kiri die x bergerak pon... tpi atok masih paham org berckp..  hmm.. i miss my old Grandma yg dulunye cergas, sehat, and kuat.. well ak cuti smpai Isnin je..rase xnk balik... nk tunggu atok dekat sini..tp ak x boleh.. ak kene balik jugak..i have no choice.. dah la blaja jauh..dekat Pulau Pinang.. Oh No... why ths happend now..?? Ya Allah...!



well cakap blaja.. dekat asrama tuh 1 bilik 4 org.. budak2 bilik semua okey.. Love them so much.. tpi diorg semua aliran sains .aku sorg je perakaunan.. tpi x ape laa.. diorg x pinggirkan aku.. dak2 kelas?? hmm okey2 je.. aku tak ngam pon ngn dak kelas..just kawan2 gitu je.. tpi aku rapat dengan sorg budk pompuan ni.. name die Amira..org Kedah ok.. so,, kat Utara ni. aku dahblaja la sikit2 cakap utara..smpai secara tak sengaja nye ak dah terckp utara.. LoL.. how impresive??!
Ni Wani .. die from Perak..baik, boleh layan kepala..
kadang2 suke bergosip jugak dengan aku...hihih
Ini Hani.. die becok sikit..tapi "i likee"
die 2 tahun kat KMPP , well kitorg smua dlm bilik 1 tahun..
hehee..wish you goodluck dear..
Ni Farah Bisyri..hah..die suke cucuk2
perut aku..kadang2 suke kaco aku tido time petang2
~sabo jelaaaaaa..



Monday, 6 May 2013

Jakel Krew..



Assalamualaikum....

haai blog..lame x jumpe awk blog.... what news about me? well 1 bulan 2 minggu aku kerja dekat Wisma Jakel Segamat..  experience yang sangat menyeronokkan bile aku terpakse jadi peramah untuk melayan customer yang datang ke Jakel... well.. i'm not so bad?!  HAHA...  seronok sangat.. besides, aku dapat belajar serba sikit bahasa Pakistan yg hanya stuff2 Jakel je paham.... for example

Manes >> Customer
Deko >> ikut
Ocu Bou >> tawar harga
Haru >> cantik
War >> pembaris


## haaah!! lepas ni sape yg g Jakel dengar perkataan ni..diorg dh paham laa ape yg stuff2 ni cakap... HAHA.. 
Selalu kitorang same2 pergi keje ..Shira yg bawak... 

Ni la pakaian Jakel..tudung krim and uniform coklat berline kan oren..

Ini mereka nk memilih donut .. selamat menjamu selera...

Kadang2 time rehat..kitorg lepak kat 1Segamat..
Jeng Jeng Jeng... wow. staff2 di Jakel mmg kuat Gosip tahu... Mr. N ni dh kawin tp masih buat skandal kt tmpt keje..mane xkecohh... hahhaaa.... *kalo ad sape2 org Jakel terbace ni jgn mara yerr...* sapa makan cili die yg terase pedassnyaa...  Krikkrik..
Mr. N and  Miss Ariani... 

hah! mase 25 April kami dihantar ke outstation secara tidak rela... hmm.. kat Shah Alam je kot.. haisshh..cerewet boss kat sane sakit hati pon ade... xape laa..cerita menyakitkan aty tu biarlah ak simpan je dlm hati.. kalau korg nk tahu..inbox me okeyy..nnty ak cerita...HAHA... kat sane smpat jalan2 kejap sebelum cabut balik Segamat.. 


dari kiri Hafizah and Shira


Ni hafizah, Shira and Ina.. kalo perasan sebelah Fiza tu 
Kak.Nad..die tengah merenung nasib
kene campak kat Shah Alam..hahaha  ..Arina sempat Bergayut dgn buah aty die
yang die tersangkut masa kerja dekat stor Jakel..hihiihi




Kitoang selalu makan dekat Restoran Barra..wah stuff sane semua Lelaki..tu yg power..haha..lelaki pandai masak tahu... ?




Kalo mlm2 memang penuh tmpat ni....



Nampak x? telur bentuk Love hnye dijumpai di Restoran Barra..pagy2 nk sarapan aku dh tergelak sendiri.. Haha..
how sweeet babe!


Ni saat kitorg nk cabut balik Segamat... sempat posing..muke happy je..
x ada perasaan bersalah langsung muke2 budak ni..hahaha


Bye2 Shah Alam..welcome Segamat..  Peaceee  ^^


That's all from me... right now i was ressiged from working at Jakel.. well i miss my Job so mucccch!! miss to deko manes... and miss all stuffs there..! wish me luck in studies..  :)
















Saturday, 2 March 2013

Baju melayu Cekak Musang

Assalamualaikum and haai guys..

hehee..sebenarnya dah lama cerita ni tapi baru sekarang nak update..malas punya pasal la ni..x ape laa..ini haa,,saje nak tunjuk model ak posing baju Melayu Cekak Musang yang aku buat..hihi.. just for fun aje..ini second time aku buat baju Melayu cekak musang ni..so have fun looking his photos..
model aku ni berangan nak pakai baju ni untuk nikah nanti..  good luck anyway dear...
hehe..dah comel dah die ni..
alamak! kantoi pula ade penyembur nyamuk..hihi


ahaa..dia tengah set location nk posing..hihi

Monday, 18 February 2013

Passed ujian memandu..

Assalamualaikum and haii...


selepas 13jam ak belajar memandu akhirnya ak boleh buat yang terbaik untuk test..so kirenye xpayah ulang2 lagy laa...hihi nak belajar memandu pada mulenye berdebar jugak ye lah ite x tahu spe guru yg akan ajar ite..lagy2 kalo dpt yang garang muke teging aje kan?? hihi.. semalam lepas passed memandu sempa lagy ak snapped gambar lokasi kami menjalankan test JPJ..
pakcik ni ada jugak ajar budak2 memandu..termasuklah aku..dia baik sangat!
thanks pakcik atas jasamu yang xakan ak lupakan..  :)


ini adalah wanita yang menguruskan tempat memandu di Wamuda..
dia memberikan kata2 semangat bagy kami semua yang gemuruh tahap gaban laah!



mereka yang test mandu di jalanraya..akan guna kereta yang ade lampu kat atasnya..hihi
ni pandangan jarak jauh..
ni mereka nak buat test bukit, parking and 3 penjuru..

hahaa..sempat lagy laa bergambar dengan kereta yang aku memandu ni..

Sunday, 17 February 2013

Belajar cara nak buat baju kurung(pola)




Assalamualaikum and hai guys!hmm...nampak tak tajuk kat atas...?ak nak ajar buad baju kurung ni..hehee..hope semua dapat faham la okey? anyway..i do ths untuk mengigatkan diri sendiri dan berkongsi ilmu dengan kamu semua...ak happy dapat kongsi ilmu dengan semua org..first step aku ajar buat pola dulu okey!!barang2 yang diperlukan ialah1. alatan menjahit2. kertas manjung3. ukuran badan org    **ukuran yang perlu ada (ikut susunan oke,,baru senang nk buat pola nnty)        
>>bahu,ketiak,lebuh pinggang,dada,ponggong,labuh    lengan,keliling lengan,leher,labuh baju      
>>pinggang. labuh kain

ini ukuran baju ak buad..(ikut inci) 
bahu~14 1/2 bahagikan dengan 2 = 7' 2hun 
ketiak~ 16 1/2 bahagikan 2 = 8' 1/4
lebuh pinggang~ 15
dada ~ 30 bahagikan 4 = 7 1/2
ponggong ~ 36 1/2 bahagikan 4 = 9' 1/8
labuh lengan~ 22
keliling lengan~ 10 1/2 bahagikan 2 = 5'1/4
leher ~ 4 - 7 1/2
labur baju ~ 37
pinggang ~ 26 bahagikan 4 = 6'1/2
labuh seluar ~ 38

Buat pola baju
Okey mule2 tanda bahu sepanjang garis merah ..



ukuran mesty tepat oke,yang ak cakap tolak 1' 1/2 tuh
kalo ite amik ukuran ketiak org tuh..kalo ukur dari baju
x payah tolakkan, so dia akan jadi 8' 1/4 la..


gunekan pensel warne lain pula supaya nmpak sikit,, yang + 1'
tuh ikut kesesuaian badan laa..tpi biasanya + 1'
haa..ini labuh pinggang..
yang nombor 1. kamu xpayah pening2 kepala ,buat je 8' ,punggong manusia kan 8'..(haha)
yang no. 3 tuh mmg kene tambah +1' oke..


yang sambungkan garisan uh,,kalo x smpai pakai  pembaris, gunakan talitape, tanda
di bahagian tengahnya, kemudian garis dengan pembaris..mudahkan??paham x??hmm..




ini untuk leher


labuh baju



Buat pola kain

Kalo yang nak buat lengkung tu ak gune 18'


Kalo kertas manjung x cukup panjang ,tambahkan laa kertas manjung kat hujungnya...

kalo ade yang x paham komen aje laa..nnty ak cube selesaikan yang x paham tuh..hihi..and kalo ad tukang jahit handalan yang tgok post ak ni ad yang salah..perbetolkan pon x ape...
~~selamat menimba ilmu!!~