Monday, 18 February 2013

Passed ujian memandu..

Assalamualaikum and haii...


selepas 13jam ak belajar memandu akhirnya ak boleh buat yang terbaik untuk test..so kirenye xpayah ulang2 lagy laa...hihi nak belajar memandu pada mulenye berdebar jugak ye lah ite x tahu spe guru yg akan ajar ite..lagy2 kalo dpt yang garang muke teging aje kan?? hihi.. semalam lepas passed memandu sempa lagy ak snapped gambar lokasi kami menjalankan test JPJ..
pakcik ni ada jugak ajar budak2 memandu..termasuklah aku..dia baik sangat!
thanks pakcik atas jasamu yang xakan ak lupakan..  :)


ini adalah wanita yang menguruskan tempat memandu di Wamuda..
dia memberikan kata2 semangat bagy kami semua yang gemuruh tahap gaban laah!



mereka yang test mandu di jalanraya..akan guna kereta yang ade lampu kat atasnya..hihi
ni pandangan jarak jauh..
ni mereka nak buat test bukit, parking and 3 penjuru..

hahaa..sempat lagy laa bergambar dengan kereta yang aku memandu ni..

Sunday, 17 February 2013

Belajar cara nak buat baju kurung(pola)




Assalamualaikum and hai guys!hmm...nampak tak tajuk kat atas...?ak nak ajar buad baju kurung ni..hehee..hope semua dapat faham la okey? anyway..i do ths untuk mengigatkan diri sendiri dan berkongsi ilmu dengan kamu semua...ak happy dapat kongsi ilmu dengan semua org..first step aku ajar buat pola dulu okey!!barang2 yang diperlukan ialah1. alatan menjahit2. kertas manjung3. ukuran badan org    **ukuran yang perlu ada (ikut susunan oke,,baru senang nk buat pola nnty)        
>>bahu,ketiak,lebuh pinggang,dada,ponggong,labuh    lengan,keliling lengan,leher,labuh baju      
>>pinggang. labuh kain

ini ukuran baju ak buad..(ikut inci) 
bahu~14 1/2 bahagikan dengan 2 = 7' 2hun 
ketiak~ 16 1/2 bahagikan 2 = 8' 1/4
lebuh pinggang~ 15
dada ~ 30 bahagikan 4 = 7 1/2
ponggong ~ 36 1/2 bahagikan 4 = 9' 1/8
labuh lengan~ 22
keliling lengan~ 10 1/2 bahagikan 2 = 5'1/4
leher ~ 4 - 7 1/2
labur baju ~ 37
pinggang ~ 26 bahagikan 4 = 6'1/2
labuh seluar ~ 38

Buat pola baju
Okey mule2 tanda bahu sepanjang garis merah ..



ukuran mesty tepat oke,yang ak cakap tolak 1' 1/2 tuh
kalo ite amik ukuran ketiak org tuh..kalo ukur dari baju
x payah tolakkan, so dia akan jadi 8' 1/4 la..


gunekan pensel warne lain pula supaya nmpak sikit,, yang + 1'
tuh ikut kesesuaian badan laa..tpi biasanya + 1'
haa..ini labuh pinggang..
yang nombor 1. kamu xpayah pening2 kepala ,buat je 8' ,punggong manusia kan 8'..(haha)
yang no. 3 tuh mmg kene tambah +1' oke..


yang sambungkan garisan uh,,kalo x smpai pakai  pembaris, gunakan talitape, tanda
di bahagian tengahnya, kemudian garis dengan pembaris..mudahkan??paham x??hmm..




ini untuk leher


labuh baju



Buat pola kain

Kalo yang nak buat lengkung tu ak gune 18'


Kalo kertas manjung x cukup panjang ,tambahkan laa kertas manjung kat hujungnya...

kalo ade yang x paham komen aje laa..nnty ak cube selesaikan yang x paham tuh..hihi..and kalo ad tukang jahit handalan yang tgok post ak ni ad yang salah..perbetolkan pon x ape...
~~selamat menimba ilmu!!~


       
        

Saturday, 16 February 2013

Genting Highlands

Genting Highlands..


Assalamualaikum and hai guys..

ini antara pemandangan kat Genting..the weather is so cold! dont forget
to bring your jacket kalo x tahan sejuk laa...
lame x update blog..seriously..makin lame makin malas nak update..hehe..saje nak citer tentang pengalaman ak dekat Gening Highlands..seronok sangat..ni first time aku pegy Genting waktu dah dewasa...kalo dulu pegy genting time kanak2..hehee..

ni laa muke2 happy bile dapat bercuti..hahaa


kami semua naik cable car..agak gayat laa sebab bila angin tiup time nk tibe kat puncak tuh...peh.bergoyang2 cable car tuh..rasa macam nak jatuh pon ad... malas nk ckp..kamu tengok aje laa gambar2 ni..hehee

berani tak main "spaceshot" ni..ohh pandai cakap..cube laa naik..
baru kau tahu kecut ke tak perot kau tuh..hahaa


me and my bro waiting turn nak main spaceshot tuh laa..

aku takut pada ketinggian tp nk cube punye pasal..redah aje...memang seronok..geli perut ak dibuatnyaa..sape2 yang penakut tuh..rugi laa x cube..""walaupon takot kene cube jugak""


have fun kat sini

 believe i can fly

are u ready????




ni jelaa antara gambar yang dapat di post..kalo kamu rase nk rase suasana yang sejuk..bolehlaa datang kesini..jangan lupe bawa seater bg yg xtahan sejuk...