Sunday, 17 February 2013

Belajar cara nak buat baju kurung(pola)




Assalamualaikum and hai guys!hmm...nampak tak tajuk kat atas...?ak nak ajar buad baju kurung ni..hehee..hope semua dapat faham la okey? anyway..i do ths untuk mengigatkan diri sendiri dan berkongsi ilmu dengan kamu semua...ak happy dapat kongsi ilmu dengan semua org..first step aku ajar buat pola dulu okey!!barang2 yang diperlukan ialah1. alatan menjahit2. kertas manjung3. ukuran badan org    **ukuran yang perlu ada (ikut susunan oke,,baru senang nk buat pola nnty)        
>>bahu,ketiak,lebuh pinggang,dada,ponggong,labuh    lengan,keliling lengan,leher,labuh baju      
>>pinggang. labuh kain

ini ukuran baju ak buad..(ikut inci) 
bahu~14 1/2 bahagikan dengan 2 = 7' 2hun 
ketiak~ 16 1/2 bahagikan 2 = 8' 1/4
lebuh pinggang~ 15
dada ~ 30 bahagikan 4 = 7 1/2
ponggong ~ 36 1/2 bahagikan 4 = 9' 1/8
labuh lengan~ 22
keliling lengan~ 10 1/2 bahagikan 2 = 5'1/4
leher ~ 4 - 7 1/2
labur baju ~ 37
pinggang ~ 26 bahagikan 4 = 6'1/2
labuh seluar ~ 38

Buat pola baju
Okey mule2 tanda bahu sepanjang garis merah ..



ukuran mesty tepat oke,yang ak cakap tolak 1' 1/2 tuh
kalo ite amik ukuran ketiak org tuh..kalo ukur dari baju
x payah tolakkan, so dia akan jadi 8' 1/4 la..


gunekan pensel warne lain pula supaya nmpak sikit,, yang + 1'
tuh ikut kesesuaian badan laa..tpi biasanya + 1'
haa..ini labuh pinggang..
yang nombor 1. kamu xpayah pening2 kepala ,buat je 8' ,punggong manusia kan 8'..(haha)
yang no. 3 tuh mmg kene tambah +1' oke..


yang sambungkan garisan uh,,kalo x smpai pakai  pembaris, gunakan talitape, tanda
di bahagian tengahnya, kemudian garis dengan pembaris..mudahkan??paham x??hmm..




ini untuk leher


labuh baju



Buat pola kain

Kalo yang nak buat lengkung tu ak gune 18'


Kalo kertas manjung x cukup panjang ,tambahkan laa kertas manjung kat hujungnya...

kalo ade yang x paham komen aje laa..nnty ak cube selesaikan yang x paham tuh..hihi..and kalo ad tukang jahit handalan yang tgok post ak ni ad yang salah..perbetolkan pon x ape...
~~selamat menimba ilmu!!~


       
        

1 comment: