Thursday, 18 February 2016

Student Dan Bisnes

Assalamualaikum.

Bulan 3 ini bermula perjuangan sebagai student UiTM Dihatiku untuk menempuh hari-hari kritikal. i as student bisnes memang bercita-cita nak open up my own bisnes. I swear dah berapa kali try to build it but i failed failed failed and keep failed! Apa bisnes yang i buat?
Okey as a student 

1) firstly i pernah jadi dropship produk kecantikan, to me tak berapa nak hot in market sebab entahlah. hahaa. Start from that macam tak ada orang pandang but i kept promoting it, lama-lama i give up sebab takada yang support this produk dengan. reason nya maybe diorang dah ada thier own trusted produk and taknak pakai brand lain.

2) Second, i pernah try jual 'mi siput' dekat membe-membe (orang Johor comfirm tahu tu!) but the problem is when tak ada dapur nak goreng mi siput and sambal tumis yang mudah expired. So i stop. I suggest student yang sewa rumah and ada dapur tu boleh generate income dari mi siput and sambal tumis tu. Pehh sebab student suka benda yang makan kudap-kudapan ni.

3) Pernah nak ceburi bidang material start dari buat maxi dress and ada promote. Alhamdulillah ada customer but nak up to next step sangat sukar. i failed again! Hahahahaha

4) My next projek is this sem i nak try ceburi bidang craft pula. I more kepada bracelet and ini baru permulaan. i don't know whether i did it or i gonna fail. 

Bak kata pepatah. 'succes is falling 7 times, stand up 8'. Kalau rasa nak usha instagram shop i boleh disini > https://www.instagram.com/thebeadx_/ . I perlukan masa sikit untuk process permulaan ini to prepare everything.

Thankyou for the support and love.

No comments:

Post a Comment